Sjoert Willemstein (1943-2023)

Fotografie

Opgeleid tot bioloog werkte ik enige tijd in de biologie als conservator in het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie (nu Naturalis) en als promovendus in het Rijksherbarium in Leiden waar ik mijn proefschrift over de evolutie van bloemplanten en bestuivende insecten voorbereidde. Na een carrière van beleid en internationale betrekkingen in het Erasmus MC vestigde ik me als fotograaf en beeldend kunstenaar in Rotterdam Charlois.

Als fotograaf ben ik autodidact met behulp van cursussen bij Fotogram in Amsterdam en de Stichting Kunstzinnige vorming in Rotterdam.

In de fotografie ben ik gefascineerd door beweging. Ik onderzoek alle mogelijkheden om beweging vast te leggen. Ik fotografeer vanuit beweging waarbij perspectief ruimte meer zichtbaar maakt en daarmee tijd meer voelbaar. Vanuit stilstand fotografeer ik bewegende objecten, soms ook met beweging van de camera. Het is in alle gevallen en soort schilderen met de camera, waarbij blijkt dat piment, korrels en pixels op dezelfde manier gebruikt kunnen worden.

KADK is een groep van zelfstandige kunstenaars die tenminste een keer per jaar een groepsexpositie organiseren. De groep is zeer divers en ook per expositie wisselt de samenstelling.